Animera mera

Att skapa tecknade filmer är ett kul sätt att få eleverna att berätta en historia. Med hjälp av ett vanligt presentationsprogram ska jag visa hur man enkelt gör en animerad film.


En animerad film består av många enskilda bilder, med små, små förändringar i var och en av bilderna. När man bläddrar igenom bilderna snabbt, så får man en illusion av rörelse, man får en animerad film.
Förr fick man rita på papper och genomskinliga celler (overheadfilmer) och fotografera av bildruta för bildruta med en filmkamera.
Idag kan vi skapa animationer mycket enklare med hjälp av program i våra datorer. I det här exemplet så utgår vi från ett vanligt presentationsprogram tillsammans med ett gratisverktyg på webben, för att skapa själva filmen.

Planera och förbered

Planera arbetet och filmen så går det lättare när man kommer igång. En enkel idé med en enkel dramaturgi: En början, en mitt och ett slut.
Gör en skiss eller enkelt manus om vad filmen ska berätta.

Ritade eller fotograferade bilder behöver sparas till Google Drive innan man börjar. Man kan fotografera av teckningar med en mobilkamera eller datorns kamera, men tänk på att ha så jämt ljus som möjligt, så det inte blir skuggor.
Man kan även rita direkt i datorn med olika ritverktyg som Google Målarverktyg/CanvasLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Många Chromebooks har en pekskärm, vilket gör det enklare att rita själv direkt på datorn.
Det finns även mängder med fria bilder att använda i Google presentation.

Skapa animationen

Öppna programmet Google presentationLänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., med en tom bild utan text. (Du kan lägga till texter i efterhand)
Lägg in en bakgrundsbild som passar filmen. Välj menyn Bild-Ändra Bakgrund och klicka på Välj Bild.
Välj en egen bild från dator eller Drive, eller sök efter fria bilder på Google Bilder.
En animation består av mängder med presentationsbilder, och när man skrollar genom dem, så får man en ”animation”, på samma sätt som en film med många bildrutor.
Enklast är nu att du duplicerar den första bilden du har gjort (Ctrl+D) och använder det kortkommandot under hela ditt arbete, för att duplicera dina bilder.

Nu ska du lägga in objekt. Antingen lägger du in egna bilder, via menyvalet Infoga- Bild. Du kan också hitta fria bilder, och då är det enklast att använda verktyget Utforska, som du hittar under menyn Verktyg. Där söker du efter Bilder, och de bilder du får upp där, är fria bilder som du får använda. Tips är att söka på engelska för att hitta fler bilder. Lägg även till ordet PNG i sökningen, så får du så kallade png-bilder. Det är ofta tecknade bilder som ofta även är transparenta. Det vill säga, att de inte har en vit fyrkant runt sig, utan de är frilagda, vilket blir mycket snyggare i en animation. Du drar in den bild du vill ha på arbetsytan, justerar storleken. Ta gärna bort ”länkningen” i bilden. Placera objektet där du vill ha det i bilden.

Tips. Om du lägger in en ”vanlig” bild, som du inte vill ha som fyrkant, kan du markera den, och välja beskärningsverktygets lilla pil, och välja en form som beskärning. T ex en ring, triangel eller annat.

Visa animationen

När du är färdig med alla dina bilder, och du tycker att du har fått till en bra animation, så vill du oftast visa den för andra.

Ett bra format för att visa animationer är att göra den till en GIF-animation. Det är ett format som fungerar i alla datorer, i mail, webbsidor, bloggar och till och med i ett Google dokument.

Välj att spara ner din presentation som en PDF-fil. Arkiv- Ladda ner som PDF.

Nu sparas din presentation som en PDF-fil till hämtade filer i din dator.

Gå till webbsidan https://ezgif.com/maker

Där bläddrar du fram din PDF-fil från din dator, och laddar upp.

Nu tar det en stund för filen att laddas upp, men till slut så ser du alla dina ”stillbilder” du har gjort från din animation.

Under alla bilderna kan du ställa in fördröjningen du vill ha på bildväxlingen. 

Det kan vara lagom med siffran 10 vid rutan för Delay, men du kan behöva prova dig fram.
Klicka på Make a GIF, och vänta tills det blir klart.

Nu ska du se din färdiga animation, som du kan spara ner som GIF och använda och visa där du vill ha den, exemplvis på en klassblogg, i Classroom eller i ett mail.

Du kan även kan även spara ner den i andra filmformat, som mp4 osv, om du vill redigera vidare i ett videoredigeringsprogram.

Så här blev den färdiga lilla filmen på katten som inte gillade vatten ...


Här nedan kan du se en film där jag går igenom hur du animerar i Google presentation och skapar en GIF-animation.