Lyssna på talböcker i Legimus

Har du en läsnedsättning som gör det svårt för dig att läsa en bok från pärm till pärm? Då har du möjlighet att få tillgång till talböcker via Legimus och Myndigheten för tillgängliga medier. Det gör det möjligt för dig att lyssna på böcker genom din telefon, platta eller dator.
Att ha en läsnedsättning innebär att en vanlig tryckt bok behöver anpassas på något sätt för att man ska kunna läsa den och det kan t.ex. bero på dyslexi, ADHD eller synskada. En anpassad bok kan vara en inläst bok eller en bok i punktskrift. Myndigheten för tillgängliga medier (MTM) har ett bibliotek med mer än 100 000 talböcker där du kan låna eller ladda ner böcker direkt.
Talböcker görs i något som kallas Daisy-format vilket bl.a. innebär att du kan bläddra och söka i texten men även att du kan justera hastigheten på uppläsningen. De är oftast inspelade med mänskligt tal istället för talsyntes vilket gör dem lättlyssnade. Till många böcker finns det även text att hänga med i samtidigt som du lyssnar.
 
Hur kommer jag igång?  
För att få tillgång till MTMs bibliotek behöver du allra först ett konto på Legimus och det kan du som har en läsnedsättning få på ditt skolbibliotek. Det går även bra att vända sig till ett av kommunens övriga bibliotek. Är du under 18 år behöver du målsmans underskrift för att få skapa ett konto, blanketten får du på biblioteket.
Talböckerna laddas ner direkt från MTMs hemsida.

I samband med att du skapar ett konto får du information om hur du kommer igång med att låna och lyssna på böcker via Legimus.
Du har även som elev tillgång till att lyssna på dina läromedel via inläsningstjänst, men Legimus kan vara ett bra komplement när du vill ha ett större utbud av skönlitterära böcker.

Lyssna via din telefon eller läsplatta
Vill du lyssna i din telefon eller på din platta behöver du även appen Legimus. 

Lyssna via din Chromebook
Har du en nyare Chromebook, så hittar du appen Legimus under Play Butik i din Chromebook

Finns den inte där, så kan du göra så här:
  • Ladda ner boken som zip-fil, en bok som man måste packa upp. 
  • Man hittar den nedladdade boken under appen Filer - Nedladdningar i Chromebook
  • Öppna zip-filen, och kopiera mappen till Musik / Music under Playfiler
  • Sortera filerna på typ och scrolla ner, så att du ser den första mp3-filen med nummer 1.
  • Dubbelklicka på ljudfilen och börja lyssna.
  • Du får upp kapitelinformation i varje ljudfil du lyssnar på, så det blir lätt att hålla reda på vad du lyssnar på.