Lyssna på böcker med Inläsningstjänst

Alla elever i Växjö kommun har möjlighet att lyssna på böcker via Inläsningstjänst. Skolorna har tecknat ett avtal som innebär att man förutom den tryckta läroboken även har tillgång till en inläst version.
Att få texten uppläst samtidigt som man läser kan underlätta läsningen och är särskilt bra om man har läs-och skrivsvårigheter eller synnedsättning. Det kan även upplevas som ett stöd om man har svårt att koncentrera sig. Du kan lyssna via dator, iPad eller mobil.

En elev har sagt så här om att lyssna på böcker:
”Inlästa läromedel är bra för oss som gillar att läsa men inte alltid har motivationen och kan sitta stilla. Den gör det möjligt för mig och lyssna på mina böcker samtidigt som jag är ute och går eller pysslar hemma. Genom att lyssna på böckerna i den hastighet jag vill kan jag koncentrera mig vilket ibland är helt omöjligt att göra när jag läser. Äntligen kan jag fokusera!

Hur gör jag om jag vill prova?  
I Växjö kommun kommer du åt Inlästa läromedel via Skolon.
Du bör vara inloggad med ditt skolkonto i webbläsaren Chrome.
Första gången du använder Skolon, behöver du logga in, men sen kommer du åt allt i Skolon automatiskt.

Klicka på ikonen för Skolon, så hittar du Inlästa läromedel (hörlurs-symbolen)

Därefter slussas du in till Inläsningstjänst.
Du letar upp dina böcker i biblioteket, och lägger till dem till din bokhylla. Sedan är det bara att börja lyssna.

För att logga in via en iPad, smartphone eller liknande så laddar du ner appen ILT Inläsningstjänst, som du hittar i din App-butik.
Du väljer Skolon-ikonen på inloggningssidan, och loggar in med ditt skolkonto.


Vad ska jag tänka på?  Ha alltid boken framför dig när du lyssnar så att du kan hänga med i texten, det hjälper dig att fokusera. Testa några gånger innan du bestämmer dig för vad du tycker om det. Det kan vara så att det är bra i några ämnen men inte behövs i andra. Det kan även vara bra i vissa situationer men inte behövas i andra. Tänk på att även läroböcker som man inte direkt förknippar med läsning kan finnas inlästa t.ex. matteboken där det kan vara till stor hjälp att få lyssna på lästalen för en bättre förståelse av uppgiften.