Skapa en egen mobilapp med Google Sites

Google Sites är ett enkelt och lättanvänt webbpubliceringsverktyg i Google Drive. Eftersom det anpassar sig automatiskt till olika bildskärmar, så går det utmärkt att skapa smidiga "mobilappar" via Sites.


I det här exemplet så skapar vi en Miljöapp, där eleverna dels kan mata in mätvärden i ett formulär, hitta mätpunkterna på en karta samt information hur man mäter pH.

▷ Börja med att skapa en mapp i din Drive för projektet, och lägg in det material du ska använda i appen.
‣ Ett formulär, glöm inte att ange att alla ska få fylla i det, även utanför din domän. Annars måste användarna logga in.
‣ Via verktyget Mina kartor i Drive under Nytt- Fler- Mina kartor kan du skapa en karta med olika kartpunkter med information. Glöm inte dela den så att alla med länken kan se kartan.
‣ Vill du lägga in Google dokument, presentationer och kalkylark så måste du även komma ihåg att dela dem, så att alla med länken kan se dem.

▷ I Drive så väljer du nu Nytt- Fler- Google Sites

▷ Skriv en rubrik på din Site, och namnge den uppe till vänster.

▷ Nu kan du lägga in en bakgrundsbild mm. Beroende på var du pekar och klickar så ser du vilka val du kan göra. Det är bara att dra och släppa och justera storlekarna.

▷ Under infogamenyn till höger lägger du in olika typer av objekt. Välj nu de objekt du tidigare skapade. Du kan även lägga till fler undersidor, med annat innehåll.

▷ Klickar du på Ögat/Förhandsvisning så ser du hur din site ser ut. Du kan där växla mellan olika typer av bildskärmar, dator, surfplatta eller mobiltelefon.

▷ När du känner dig klar, så klickar du på Publicera, och anger ett namn som fungerar på webben. (kopiera länken, så du kan ge dina elever länken)   Klart!

▷ Prova att öppna länken på din mobiltelefon. I Safari på en iPhone eller iPad så kan man klicka på Delaknappen (fyrkanten med en liten pil)  och välja Lägg till hemskärmen

Nu kan man enkelt öppna siten, via ikonen som har skapats på hemskärmen i telefonen, och man upplever det som en mobilapp.

Här är en film som visar hur det går till.