Kontrollera många Google-dokument i Urkund

Urkund är ett plagiatsystem som lärare på gymnasieskolorna i Växjö kan använda. I Urkund kan man få analyser av elevers arbeten, och på så vis upptäcka misstänkta plagiat.
Här är ett tips hur du enkelt kan köra plagiatkontroll på många Googledokument på en gång.

Enklast är att ge eleverna den unika Urkundadress som läraren har fått, och så får eleverna själva maila in sina arbeten dit. Tyvärr blir ofta fel, när eleverna använder Google dokument.

Jobbar man med Google Classroom och andra Google-dokument så är det enklare att göra så här:

▷ Öppna din Google Drive, och öppna upp mappen Classroom- Aktuell kursmapp

▷ Högerklicka på den Uppgiftsmapp som innehåller de Googledokument som eleverna har lämnat in.

▷ Välj Hämta

Nu görs alla Google-dokument som ligger i mappen om till Word-filer, och packas till en zip-fil. Zip-filen laddas ner till din dator, och du hittar den i mappen Hämtade filer.


▷ Nu går du till din mailbox, och skapar ett nytt mail.
▷ Adressera mailet till din personliga Urkundadress som du har fått från Urkund.
▷ Bifoga zip-filen som du hittar i Hämtade filer, och Skicka.


Efter en stund får du ett bekräftelse-mail från Urkund om att de tagit emot dokumenten, och påbörjat kontrollen.

När Urkund är klara, vilket kan ta väldigt olika lång tid, så får du tillbaka rapport-mail, som berättar om elevernas arbeten. Där finns även länkar till analysen.


Du kan självklart även logga in på Urkund, och hitta alla analyser där.Är du osäker på om du har konto på Urkund, så kan du klicka på Glömt lösenord  vid inloggningssidan och ange din e-postadress i @vaxjo.se så får du ett mail med dina uppgifter.

Har du inget konto i Urkund, så kan du maila support@urkund.se och ange att du jobbar på Kungsmadskolan, Teknikum eller Katedralskolan i Växjö kommun, och ange din e-postadress under @vaxjo.se så får du alla uppgifter du behöver.