Spela in din Google presentation med berättarröst

Google presentation har ingen funktion för att spela in ljud. Men man kan använda ett skärminspelningsprogram istället, och skapa en film. Här är ett tips för att spela in det som händer i din webbläsare eller på din bildskärm.


Nimbus Screenshot är gratis att använda, och du kan spela in längre filmer utan några begränsningar. Vill du däremot ladda upp filmer och bilder hos Nimbus så kan det kosta pengar.

Filmerna du spelar in sparar du först ner till din dator, och därefter väljer du var du vill publicera dem, t ex till din Google Drive eller YouTube. 

Börja med att installera tillägget från Chrome web store. Sök på Nimbus Screenshot and screencast.

Tilläggsprogrammet lägger sig som en ikon i din webbläsare Google Chrome.
Du kan använda programmet för att ta skärmdumpar (bilder) av din bildskärm, men vi ska använda funktionen för att spela in video så klicka på Record VideoDu har lite olika val att göra:
 -  Du väljer vilket ljud du vill ha, antingen din mikrofon i datorn eller det ljud som finns i webbläsarfönstret. Eller båda! (Tänk på att helst använda en extern mikrofon, så blir det bättre ljud än den inbyggda micken i din dator. Ett vanligt telefon-headset brukar fungera bra, eller ännu hellre en USB-mikrofon)

- Du kan välja att visa din muspekare i filmen. Bra om du gör en instruktionsfilm i hur man hanterar ett program i datorn.

- Du kan välja hur lång tid det ska ta innan inspelningen ska börja så att du hinner förbereda starten och hämta andan...

- Du väljer sedan om du ska spela in den aktuella fliken i din webbläsare (Tab record) eller hela din bildskärm i datorn (Desktop Record)

När du har avslutat en inspelning, så väljer du att spara din video till din dator, Save as Video.
I de flesta fall sparas den till Nedladdade filer och får ett filmnamn typ nimbus-record-video.webm


Nu väljer du att Ladda upp filmfilen till den tjänst du vill använda. Google Drive, YouTube eller annan tjänst.
Har du lagt filmen i Google Drive eller YouTube, så är det lätt att dela filmen i Google Classroom.
OBS. Glöm inte ta bort film-filen från din dator, när du har sparat den på en molntjänst. Filmfiler tar alltid upp mycket utrymme i datorn.


Spela in en Google presentation med berättar-röst.
Det kan t ex vara ett bildspel med stillbilder, en presentation eller ett flippat klassrums-presentation som du har skapat i Google presentation.

- Se till att din mikrofon fungerar bra, och att du sitter på ett tyst plats.
- Börja med att öppna din presentation
- Klicka på Starta presentation så öppnas den upp i helskärmsläge


- Klicka nu på ikonen för Avsluta helskämsläge. Nu fortsätter din presentation att visas men i ett vanligt fönster, istället för i helskärm.


- Justera storleken på fönstret så att din presentation fyller ut fönstret snyggt, utan svarta kanter på sidorna.

- Nu klickar du på ikonen för Nimbus och startar Videoinspelningen för Tab Record.
- Vänta ett par sekunder, och börja prata och visa din presentation.
- När du är klar klickar du på Nimbus-ikonen och avslutar inspelningen, samt sparar ner din video till datorn.

- Nu kan du med fördel ladda upp filmen till din Drive, för att dela med Classroom, eller till ditt konto på YouTube, men tänk på att markera filmen som olistad tills du vet hur du vill visa din film. (Ingen annan än du kan se filmen, innan du väljer att dela film-länken till andra)

Laddar du upp filmen till Drive, så kan det ta några minuter innan du kan se filmen, eftersom Google Drive ska förbereda förhandsvisningen av filmen.


Se en film, där jag visar hur du spelar in ljud på din presentationSe ett exempel på hur en färdiginspelad Nimbus-film kan se ut, skapad i Google presentation: