Läs bättre med smarta tillägg

Många webbsidor innehåller mycket information som stör din läsning av texten. Det kan vara reklam, tips på andra artiklar mm.
Genom att använda smarta tilläggsprogram i din webbläsare så kan du förbättra din användarupplevelse.

Ta bort reklam - använd en adblocker


Gör så här i Google Chrome webbläsare:
  • Gå till Chrome webstore
  • Sök på Adblock. Du får upp en lista på mängder med tillägg som kan användas. Välj en av dem, genom att klicka på Lägg till så installeras tilläggsprogrammet
  • När det är klart, kommer du slippa se reklam på olika webbsidor.
    - Du får en fokuserad upplevelse och kan fokusera på det viktiga innehållet
    -Mycket av den reklam som finns är i form av film och animeringar som tar ström från din dator, så du kommer faktiskt att spara lite ström.

Läs med hjälp av en Läsarvy

Det finns ett flertal tilläggsprogram som plockar ut den text du vill läsa på en webbsida, och ger dig en ren läsupplevelse. Här är ett par exempel som du hittar i Chrome webstore. Du installerar dem genom att klicka lägg till.

Just Read - ger dig en snabbt en läsarvy så att du kan fokusera på texten
När du är inne på en webbsida, med mycket information, så kan du klicka på knappen Just Read så visas endast texten på webbsidan, snyggt och prydligt.
Det gör det även enklare att kopiera texten om du ska jobba vidare med texten i ett ordbehandlingsprogram. Här hittar du Just ReadUseClark - ger dig en läsarvy samt hjälper dig att öka din läshastighet.
Förutom att du kan få en snygg distraktionsfri läsarvy av en text, så kan du slå på en "läsguide" som fungerar som ett finger som följer orden.
Du kan justera hastigheten och på så sätt öka på din läshastighet.
Det finns även en funktion för att "markera text" med en gul penna, så att när du återvänder för att läsa texten igen, så är dina markeringar sparade.


Hitta fler tips om läsarvy på www.stressteknik.se